A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Milyen borokat válasszunk a nyár végén?

2024.08.14 10:00
Milyen borokat válasszunk a nyár végén?

Nyár végén ugyanúgy érdemes figyelni arra, hogy mit kínálnak a piacon, mint a téli időszakban. Az idényzöldségek, húsok, egyéb fogások mellé más-más borok illenek, így nem egyszerű megtalálni az adott eseményhez tökéletesen passzoló összeállítást. Amikor például grillpartit rendezünk, akkor biztosan előkerülnek a grillezett zöldségek, a grillcsirke, a kolbászok, esetleg az olyan gyümölcsök, mint a barack vagy az ananász, ami szintén mehet a sütőre.

De vajon mihez és milyen ital illik? Az alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ. Kiderül, hogy milyen boros eszközökre, borhűtőkre van szükség, hogy az élmény mindenki számára emlékezetes maradjon.

Borválasztás grillezett zöldségekhez

A zöldségek esetében az aromatikán kívül a fűszerezés és a textúra is szerepet játszik. Figyeljünk rá, hogy a bor mindig savasabb és édesebb legyen, mint a felkínál fogás. Az étel hasonló intenzitása sem egy elvetendő szempont. A fűszeresebb menühöz fűszeres bor passzol, a gyümölcsösebbhez pedig gyümölcsösebb alkohol. Amennyiben szószt is adunk a zöldségekhez, akkor párosítsuk ahhoz az italokat. A nagy tannintartalmúakat tegyük félre a zöldséges fogások esetében, azok sokkal inkább a zsírosabb húsokhoz javasolt.

Ami biztos, minden esetben szükség lesz a Vacu Vin boros eszközeire, amelyek nélkül nincsen beltéri vagy kültéri borfogyasztás. A dugóhúzó és az elektromos vákuumpumpa mellett kelleni fog egy minőségi borhűtő, ami még a váratlan vendégek esetén is bevethető kiegészítő. Ez az eszköz 15 perc alatt varázsolja megfelelő hőmérsékletűvé az italainkat.

Padlizsán, tök, paprika: ezeket a borok passzolnak hozzájuk

A padlizsán és a kápia paprika grillezve nagyon kedvelt ételek, amelyek fűszeres vörösborokat kívánnak meg. A zakuszkához még egy savhangsúlyosabb könnyedebb kékfrankos sem jöhet rosszul, ami hazánkban az egyik legelterjedtebb kékszőlő fajta. Mivel közepes a tannin tartalma, így a hideg beköszönte előtt tökéletes választás az utolsó grillezéshez a teraszon.

Ami pedig a tököket illeti, mint a kanadai vagy a hagyományos sütőtők, inkább őszi ételek, de már a nyár végén remek választások lehetnek. A belőlük készült ételek mellé szintén valamilyen fűszeresebb bort érdemes kibontani. Egy citromos krémleveshez a citrusos aromákkal rendelkező, magasabb savtartalmú lesz az ideális választás.

Mit válasszunk brokkolihoz és az egyéb zöldségfélékhez?

Sokan még mindig nem szeretik a brokkolit, pedig bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Ugyanez igaz a zöldbabra és a kelbimbóra, amiket szintén meg lehet grillezni. A pezsgő helyett azonban ezek mellé inkább a habzóborokat érdemes társítani.

Mi legyen a paradicsom és a gomba sorsa?

A nyár végén elképzelhetetlen, hogy ne valamilyen friss paradicsomos fogást együnk. Ezeknél ügyeljünk rá, hogy nem elég a savas bor, ha túlzottan az, akkor elnyomhatja az ételt. Meg kell találni az ideális savtartalmat, például egy siller bor jó választás lehet a paradicsomos ételek mellé.

Ami pedig a gombát illeti, egyre többet és többet találhatunk belülök az erdőben és a piacon. Ahogy jön a hidegebb idő, érdemes tehát ezekről sem megfeledkezni és választani melléjük egy alacsonyabb alkoholtartalommal és kevesebb tanninnal rendelkező változatot. Egy elegáns pinot noirral vagy egy pikáns kadarkával nem tudunk melléfogni.